2009. augusztus 29., szombat

Ulmus - nemtommi, talán parvifolia

Ezt a fát kaptam a drágámtól. Elájultam teljesen tőle. Szerintem nagyon szép. (persze kicsit rendbe kell tenni) És baromi magas is: 60 cm. Az tuti, hogy valamilyen keletről származó szil.
Nagyon szép tálban van. A tál 34 cm hosszú.
Zelkova néven volt kitéve. Ez még ott hihető is volt valamennyire, mert volt még 3 ugyanekkora Ulmus parvifolia, és azoknak szemmel láthatóan másak voltak a levelei. Azonban itthon kiderült, hogy a Zelkovához nem sok köze van.
Én nem ismerem ki magam nagyon a szilek között. Van 3 parvifoliam, + a kertészetben a fám mellett láttam további hármat, ugyanekkora bazi méretben, és nekem másnak tűnik. Azonban lehet, hogy mégiscsak a megszokott Ulmus parvifoliaról van itt is szó.
Fiúk, ha erre jártok:
Ilyen a kéreg. Amit én eddig láttam parvifoliat, annak tök sima szürke volt. Viszont azok a kis barna pöttyök meg ott is megvannak.....


Ilyen a levele:
Azt látom, hogy semmiképp nem olyan hegyes, mint a Zelkovának.


Viszont összehasonlítva másik két parvifolia leveleivel, a méretkülönbség elég nagy:

És nem csak a fa mérete miatt, mert a másik háromnak pici levelei voltak.:(
Arra leszek majd még kíváncsi, hogy nálam milyen alakú leveleket fog majd hajtani. Többször jártam már úgy, hogy tök másak lettek itthon a levelek, mint a "gyári körülmények" között.

Kínai fagyal - Ligustrum chinensis

Ezt a fát is most vettem (együtt az Ulmussal)

40 cm magas. A törzs vonala lehetne szebb, de eddig még nem volt Ligustrumom, hát hazavittem:) Szép nagy lombja van. Egy kis igazítás után nem fog rosszul kinézni.

Persze a szokásos alakítási hibákat mindkét fa magán hordozza, amit lehet, majd javítok, amit nem, az meg úgy marad....:)

Kínai szil - Ulmus parvifolia

Most vettem ezt a fát.

A lombja elég kusza, de a szép törzsalak miatt hazavittem. Kisebb drótozással, metszegetésekkel szerintem majd rendbe lehet hozni, szép fa lesz belőle. Most 30 cm magas.

Pinus mugo

Mivel nagyon sűrű volt a fa, és belül nem kapott fényt, kénytelen voltam megtisztítani, és a belső ágakat is kiemelni, hogy mindenhol egyformán fényt kapjon. Nem tömörítettem nagyon, jó szellősre hagytam, remélem ez tetszeni fog neki egyelőre. Remélem, 1-2 év alatt majd szépen besűrűsödik.

Ezen kívül az elhalt alsó ágakat is rendberaktam, és a törzsre is átvittem az öregítést. Egyelőre így marad, majd jövőre meglátom, merre tovább.


Kíváncsiságból még kicsit kitakartam:

2009. augusztus 25., kedd

Bonsai irodalom

Az első szakkönyveket tavaly Karácsonyra kaptam. Ami akkor kapható volt a bookline-on, azt mind megkaptam:) Aztán azóta még sikerült levadásznom egy-egy könyvet, egész szép kis könyvtár alakult ki a témában. A következőkben ezeket a könyveket mutatom be.

Mindenki által klasszikusnak tartott:
Kezdőknek nagyon ajánlott, szinte mindent tartalmazó könyv. Ír a neveléstől az ültetésen át a stílusokig mindenről. Van benne egy rész, ahol az alakításra alkalmasabb növényeket mutatja be, alapvető gondozási útmutatással.

Szintén kezdőknek ajánlom. Képes, minden lépést bemutató leírások az alapvető műveletekről.

Régi kiadású könyv. Részletesen foglalkozik a bonsaitartással. Remekül használható a növényvédelmi része.

A hazánkban megtalálható, bonsai alakítására alkalmas fákat mutatja be. Tájékoztat az igényeikről is. Egy negatívum: a képek nem valami jók.

Szintén hazai fákkal foglalkozik, szerintem nagyon jó kis könyv. A Magyar Könyvklub adta ki, nehezen beszerezhető, de érdemes utánajárni.

Általános infók a bonsai neveléséről.

Remek könyv. Általános leírásokkal kezdődik. A növényleírások nagyon jók benne. Sok-sok növényt mutat be, amiket más könyvek meg sem említenek.
Jó kis kezdőcsomag. Van benne egy könyvecske, alapinfókkal, alapnövények leírásával, és van még egy tál, egy kisméretű bonsaiolló, egy kis tekercs bonsaidrót és egy kis szobrocska.

A kedvencem. Az író nagy szaktudása tükröződik benne. Nagyon részletesen bemutat mindent, a stílusokat, a formázási technikákat..... Nagyon-nagyon jó könyv!


Ez is egy jó könyv. Nagytudású ember írta. Talán pont ezért kicsit több infóra lettem volna kíváncsi a bemutatott növényekről. Ettől eltekintve tényleg tetszett, örülök, hogy megvettem.




Mivel szobabonsaiom is van pár, megvettem ezeket a könyveket is. Jól használható könyv mindkettő.


És van még egy, ami nem kifejezetten bonsai könyv, de nagyon jól használható, főleg yamadori-gyűjtőknek:


A Fürkész Könyvek sorozatban jelent meg nagyon régen. Sok-sok fát mutat be, leginkább azonosításra használható. Érdekessége, hogy van benne egy táblázat, ami megadja a fák legfőbb jellemzőit, amelyek alapján télen is be lehet azonosítani.

2009. augusztus 16., vasárnap

Az utolsó nagy dobás

Hirth Janó hívta fel a figyelmem arra, hogy azok a fák, amelyek egy évben többször is hajtanak, ilyenkor, augusztusban újra erőteljesen elkezdenek hajtani. Szerencsém van ezt otthon is megfigyelni: Acer palmatum


2009. augusztus 14., péntek

Acer palmatum Dissectum

Tegnap amikor hazaértem a melóból, a drágám a kezembe nyomta a garázskulcsot, menjek, nézzem meg, mi van ott. Amikor felnyitottam a garázsajtót, felkapcsolódott a reflektor, és ez a fa állt alatta:

Egy kollégája kérte meg, hogy ott Debrecenben vigye már el egy kertészethez, gondolta szétnéz, hátha lát valami nekemvalót. Hát látott.... el is hozta:)


Nagyon örültem neki. Elég magas fa, úgy 70 cm jelenleg. Szerintem elég ígéretes, úgy látom, ki lehet hozni belőle valami szépet. Jó elágazó, sűrű ágrendszere van.




Már alig várom, hogy elkezdhessem alakítani!

2009. augusztus 11., kedd

SZIGET 2009 - ZENEAKADÉMIA

























OFF:)

Sziget2009 reklámok. Annyira hülye ez a gyerek, szétröhögtem teljesen. Bár köze nincs a bonsaihoz, ideteszem.




2009. augusztus 10., hétfő

Elhelyezés


Tavasszal a garázs oldalában helyeztük el a fákat. A felét árnyékolja egy diófa, a széltől is védett, gondoltam itt jó helyük lesz. Két probléma merült fel.

1. Annyi fát felhalmoztam, hogy már nem férnek el itt:)


2. A fenyőknek eleve nem jó hely, mert kevesebb fényt kapnak, mint kellene. A lombhullatók elkezdtek kifelé fordulni a fal miatt.


Most a helyhiány miatt a fenyők átkerültek a diófa alá. A napra így nyár közepén már nem mertem kitenni, majd jövő tavasztól hozzászoktatom őket. Szerintem szeretni fogják.

A "szobabonsaiok" akvárium üvegekben vannak, őket meg átraktam a másik oldalra



A kert másik felében fogjuk kialakítani az új helyet. A drágám már el is kezdte összerakni a vázat. Erre lesz majd az árnyékolás felrakva (rassel háló lesz egyik felén kétszeresen, másik felén háromszorosan) A kezdeti lépések:
Itt el fognak férni az asztalok egymás mellett, nem kell egymásra pakolni. Emellett körbe mindenhonnan kapnak majd napot. Szerintem itt jobb helyük lesz. Tavasszal majd már ide fogunk kipakolni.

2009. augusztus 8., szombat

Fák Gábortól

Van egy barátom, régebben ő is foglalkozott bonsaiokkal. Volt több fája, de sajnos az erkélye nem igazán alkalmas erre. Egész nap tűzi a Nap, egy katlan az egész. Több fája elpusztult, a maradék is elég strapás állapotba került. Elhozta őket hozzám. Remélem, nálam jól fogják érezni magukat.
Vadcseresznye - Prunus avium
Majd tavasszal kap egy erősebb metszést.

Egy hárs eléggé összeégve, de még van remény jövő tavaszra.

És egy senki nem tudja micsoda, ráadásul félholt állapotban. Gábor szerint már volt ilyen, és összeszedte magát. Meglátjuk. Most minden esetre jó helyet kapott. Örülnék, ha tavasszal kihajtana, szép fomája van.

Kaposváron Hirth Jánosnál

Júli végén lementünk Zamárdiba pár napra. Megbeszéltük, ha már itt vagyunk nézzünk el Kaposvárra. A Hirth Kertészetet a neten láttam, gondoltam szétnézek ott. Jól sikerült a látogatás .... 14 kisfával tértem haza:)
Nem volt semmi hazaszállítani őket Szoboszlóra, főleg, hogy velünk volt még Anyum meg a Pulim is + csomagok. No de persze megoldottuk, szerencsére minden fa épségben hazaért.


Hoztam 2 erdei fenyő magoncot - Pinus sylvestris

7 tölgy magoncot - Quercus robur

Belőlük erdőt terveztem csinálni. Tavaszra akartam időzíteni, de csak nem bírtam ki, megcsináltam most. Remélem, nem sínylik meg nagyon, a gyökereket épen hagytam, és csak a tetejükből vágtam vissza kicsit. Ilyen lett:

Majd tavasszal már bátrabban visszavágom őket.

Hoztam 2 mezei (?) szilt - Ulmus minor

Az tuti, hogy szilek, de hogy milyen, abban nem vagyok 100% biztos

Minden esetre szépek.

Ebből majd lesz egy szép többtörzsű:

Ez a másik:


Babarózsa - Prunus triloba multiplex

Mezei juharok - Acer campestre






A mezei juharok ahogy a helyükre kerültek, másnapra lisztharmatosak lettek. Azonnal lepermeteztük őket. Gondolom nem tetszett a helyváltozás. Pedig szép, napos helyet kaptak.

Acer palmatum: