2010. április 18., vasárnap

Acer palmatum frizura-igazítás

A tavaszi kihajtás elég kócosra sikerült, ezért kicsit formába hoztam.



9 megjegyzés:

  1. Szervusz!
    Csinos a Japán juharod! Egyébként alakra és lombformára egészen hasonló mint az én egyik "atropurpureum" Jap.juharom. Én egy kicsit radikálisabban vágtam vissza és nemsokára leszedem a drótjait amiket még az ősszel tekertem fel rá. Nem tudom te hogyan kezeled,érdekelne mik a tapasztalataid:)
    Én július derekán levélmetszem és így rövidebbek az ízközök és kisebbek a levelek.
    Te árnyékban, vagy félárnyékban tartod?
    Nem szoktak neked megperzselődni a levelei?
    üdv.:tirpák bálint(x-bonsainoart)
    Ja! Te pályázol a shohinmaffia tagságra??? Csak mert látom a blogod új arculatát...Nekem tetszik!!! :)

    VálaszTörlés
  2. Szia!
    Sok tapasztalatom még nincs a palmatumokkal, ez a fa is csak tavaly augusztus óta van nálam. A drótozás egy részét most 1 hónapja eltávolítottam, de még jópárat vissza kellett tenni. Legközelebb majd nyáron fogok ránézni, mit alakult.
    Én dupla rassel háló alatt tartom a legtöbb fát. Majd csinlok képet, hogy van megcsinálva. Így eddig nem égett meg semmi.
    Idén van még három különlegesebb palmatum darabom, + beszereztem egy atrop.-ot is, majd azokat is felteszem.
    Levélmetszést idén szerintem kihagyom.
    Ezen a fán tavaly volt, a többi meg még nagyon ingatag, inkább békén hagyom őket, hadd erősödjenek.
    Örülök, hogy tetszik az új arculat!:) Shohinmaffia? Hát, láttam, tetszik, jó ötlet, viszont nem tudom, mi hasznomat vehetnék:) Én még nagyon ovis vagyok:)))

    VálaszTörlés
  3. Ja és ami még fontos:
    soha nem szabad kiszáradni a gyökereknek egy percre sem, illetve ne legyen vízcsepp a leveleken, mert attól tuti megég.

    VálaszTörlés
  4. Szia Judit!
    A Japjuharokat én is óvom a naptól. Szerencsémre van egy elsőudvarunk ami kb 98%-os árnyékban van a legnagyobb kánikulában is, én ott tartom a napra kényesebb növényeim. Így nyáron mikor már lement a nap, megengedhetem magamnak, hogy felfrissítsem a levegőt körülöttük egy esőszerű lomböntözéssel is és így nem égnek meg a levelei.
    Egyébként a shohin maffia az úgymond kezdőknek is szól a pályázattal. Ez nem annak a kérdése hogy kinek mi hasznát vennék, mert nem ez a cél. Ha van shohin méretű bonsaiod,én csak bíztatni tudlak! Különben is, a 20.század második fele óta már női jakuzák is léteznek!!!:)))
    ui:Én is ovis vagyok, ráadásul kiscsoportos...
    üdv.:bálint

    VálaszTörlés
  5. Köszönöm biztatásod. Nu akkor megnézem, van-e három valamire való shohin méretű fám, és meggondolom. Még a végén jakuza leszek:)))

    És köszönöm a hasznos írásaidat is!

    VálaszTörlés
  6. Szia Judit

    Az én meglátásom,hogy a törzs vastagságához képest nagyon sok a lombja.Én jobban megszedném .Hogy az alsó ágak ne nyuljanak ki ennyire.Illetve hogy egy három szög alaki kivehető legyen a lombnál.


    Üdv

    VálaszTörlés
  7. Szia Judit!
    Egy kicsit szerintem is sok a lombja, de!
    Milyen hatást kívánsz elérni? Egy fiatal fa, vagy egy idős. Ha fiatal, akkor teljesen jó irányban halad a dolog, idővel egy fele ilyen mély tálba kéne kényszeríteni, ami viszont lehet ennél jóval szélesebb. Ez esetben egy ligetben álló, fiatal fa benyomását fogja kelteni, laza lombkoronával, hosszabb hajtásokkal.
    Ha a célod egy korosabb fa látszatát kelteni, akkor én változtatnék néhány dolgon. Először is ennél jóval nagyobb nevelő tálba, esetleg szabad földbe ültetném, ágakat le kell drótozni vízszintesre és vissza kell vinni a kontúrt a törzs közelébe.
    Az első megoldás, a fiatalabb növény, nyílván jóval rövidebb idő alatt elérhető.
    Amúgy meg irigykedve nézem, mert szép a gyökere és nekem eddig még nem maradtak meg a japánjuharok. Volt faiskolai is, magról is, de mind kipurcant.
    Szép estét!
    Balázs

    VálaszTörlés
  8. Illetve még valami.Ugye vannak szabályok a tál-törzs (bár ezt itthon lehetetlen betartani )
    illetve tál és fa magasság arányról.A magassághoz képest kicsi a tál.

    VálaszTörlés
  9. Köszönöm a sok tanácsot!
    A tál egy szükségmegoldás eredménye most. Egy ovális, ennél szélesebb, egészen lapos tálat szántam neki. Ez a fa egy rendes műanyag cserépben nevelkedett. Első körben nem tudtam annyi gyökeret eltávolítani, hogy abba beleférjen. Így cserére kényszerültem. Egy mezei juharnak szántam ezt a tálat, ő kapta a laposat, a japán pedig egyelőre ezt, de terveim szerint majd vissza lesz cserélve idővel.
    Balázs, azt hiszem, ennél a fánál nem fogom erőltetni az idős fa hatás kialakítását. A japán juharoknál szerintem ez elég nehéz, lassan vastagodik és öregszik a törzs. Másrészt valahogy nekem jobban illik hozzá egy kicsit kecsesebb, légiesebb hatás. (Talán itt kijön a nőiesebb ízlés). Nekem két japán juharom sikeresen túlélt nálam egy évet. Idén vettem még hármat, eddig ők is jól vannak. Remélem, az így is fog maradni:) Ezeken kívül egésen pici háromujjasok vannak, ők is túléltek egy évet mind az öten. Annyit tettem, hogy minden japán juhart akadamába ültettem. Vettem egy zsákkal, és elég is lett az összesre. Remélem, szeretni is fogják.
    Isti, a nagy lombja nekem igazából bejön. A háromszög hatásban teljesen igazad van, törekedni fogok rá mindenképp. Most is próbáltam arra figyelni, hogy a lomb tetejét szigorúan egy levélpárra vágtam vissza, alul hagytam 2-3-at is.
    A bal oldalát kell majd még fejleszteni, remélem, hogy jövőre már arányosabb lesz az egész. Talán már a neki szánt tálat is tudom majd használni.
    Ja és van egy atrop.-om, idén vettem, azt asszerint kezdtem el csinálni, ahogy Te most tanácsoltad.
    Bálint, neked akartam még írni, hogy nehéz dolog ez a fény-árnyék dolog ezeknél a fáknál. Egyrészt amit beszéltünk, hogy ne égjen meg, másrészt viszont ha nem kap elég napot, akkor a színes fajták kizöldülnek, elveszítik a szép élénk színüket. Én most ezzel a hálóval kísérletezek. Eddig jó, majd nyár végén visszatérek a tapasztalatokkal:)

    Mégegyszer köszönöm mindenkinek a véleményeket, öröm volt ma ide feljönnöm!

    VálaszTörlés