2009. augusztus 25., kedd

Bonsai irodalom

Az első szakkönyveket tavaly Karácsonyra kaptam. Ami akkor kapható volt a bookline-on, azt mind megkaptam:) Aztán azóta még sikerült levadásznom egy-egy könyvet, egész szép kis könyvtár alakult ki a témában. A következőkben ezeket a könyveket mutatom be.

Mindenki által klasszikusnak tartott:
Kezdőknek nagyon ajánlott, szinte mindent tartalmazó könyv. Ír a neveléstől az ültetésen át a stílusokig mindenről. Van benne egy rész, ahol az alakításra alkalmasabb növényeket mutatja be, alapvető gondozási útmutatással.

Szintén kezdőknek ajánlom. Képes, minden lépést bemutató leírások az alapvető műveletekről.

Régi kiadású könyv. Részletesen foglalkozik a bonsaitartással. Remekül használható a növényvédelmi része.

A hazánkban megtalálható, bonsai alakítására alkalmas fákat mutatja be. Tájékoztat az igényeikről is. Egy negatívum: a képek nem valami jók.

Szintén hazai fákkal foglalkozik, szerintem nagyon jó kis könyv. A Magyar Könyvklub adta ki, nehezen beszerezhető, de érdemes utánajárni.

Általános infók a bonsai neveléséről.

Remek könyv. Általános leírásokkal kezdődik. A növényleírások nagyon jók benne. Sok-sok növényt mutat be, amiket más könyvek meg sem említenek.
Jó kis kezdőcsomag. Van benne egy könyvecske, alapinfókkal, alapnövények leírásával, és van még egy tál, egy kisméretű bonsaiolló, egy kis tekercs bonsaidrót és egy kis szobrocska.

A kedvencem. Az író nagy szaktudása tükröződik benne. Nagyon részletesen bemutat mindent, a stílusokat, a formázási technikákat..... Nagyon-nagyon jó könyv!


Ez is egy jó könyv. Nagytudású ember írta. Talán pont ezért kicsit több infóra lettem volna kíváncsi a bemutatott növényekről. Ettől eltekintve tényleg tetszett, örülök, hogy megvettem.




Mivel szobabonsaiom is van pár, megvettem ezeket a könyveket is. Jól használható könyv mindkettő.


És van még egy, ami nem kifejezetten bonsai könyv, de nagyon jól használható, főleg yamadori-gyűjtőknek:


A Fürkész Könyvek sorozatban jelent meg nagyon régen. Sok-sok fát mutat be, leginkább azonosításra használható. Érdekessége, hogy van benne egy táblázat, ami megadja a fák legfőbb jellemzőit, amelyek alapján télen is be lehet azonosítani.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése